Het volledig circulaire systeem van YOUR Productions

Het volledig circulaire systeem van YOUR Productions

YOUR Productions is de horecaproducent van diverse grote publieksevenementen, waaronder alle bekende ID&T-producties en de Formule 1-race in Zandvoort. Het duurzaam omgaan met en recyclen van plastic zit in het DNA van het bedrijf. Samen met het Awakenings Festival werd het Single Use Recycle System uitgewerkt. Directeur Huib Joor geeft tekst en uitleg.

DOOR: JEROEN VAN TRIERUM

Het Single Use Recycle System (S.U.R.S.) is gebaseerd op het principe dat alles wat de bar verlaat ook daar weer terugkomt, om vervolgens op de juiste en meest efficiënte manier verwerkt te worden. YOUR Productions gebruikt hiervoor een statiegeldsysteem, legt directeur Huib Joor uit. “Hierdoor komt bijna 90 procent van de uitgegeven plastic flesjes, plastic bekers en blikjes daadwerkelijk terug. De insteek is simpel en doeltreffend. Iedere bezoeker ontvangt bij het begin van het event een token waardoor er voor het eerste drankje geen statiegeld betaald hoeft te worden. Bij terugkomst moet dit achter de bar zo snel en eenvoudig mogelijk gescheiden worden. De (rPET) bekers worden in buizen gedaan zodat er bij het legen zo weinig zo mogelijk lucht aanwezig is. Deze bekers worden geretourneerd via de Heineken-drankenhandel, waar de juiste verwerker ze verwerkt tot grondstof voor nieuwe bekers. Je praat dus over een volledig circulair systeem.

Daarnaast kunnen we met S.U.R.S. het plastic afval dat normaal op de grond terecht zou komen met 90 procent reduceren.” De implementatie van S.U.R.S. liep door de nieuwe corona-regels wat vertraging op. Het was namelijk aanvankelijk de bedoeling om het systeem te implementeren op de festivals Macumba en Mikshake. “Dit gaat jammer genoeg niet door. Laten we hopen dat de branche na 13 augustus weer door kan. Dan gaan we met S.U.R.S. starten op Decibel, inclusief de Decibel camping, Mysteryland en natuurlijk de Formule 1-races in Zandvoort.”

‘We kunnen met S.U.R.S. het plastic afval dat normaal op de grond terecht zou komen met 90 procent reduceren’

Partners

YOUR Productions werkte tijdens de testen samen met de partners Coca-Cola en Heineken (zie kader). Dat gebeurt op een natuurlijke manier. Joor: “De samenwerking met Coca-Cola is begonnen met het statiegeldvraagstuk. Zij kwamen bij ons met de vraag: hoe krijgen we de gebruikte flesjes weer terug bij de bar? Wij hebben S.U.R.S. laten zien en zij waren gelijk enthousiast. Heineken vroeg ons welke bekers voor welk evenement gebruikt gaan worden. Wij hebben toen gezegd dat YOUR Productions het liefste werkt met een circulaire beker. Een beker die na gebruik weer terug kan komen als nieuwe gerecyclede beker. Heineken is daarnaast partner bij Formule 1 in Zandvoort en de brouwer heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We zijn gaan praten en toen is de samenwerking gestart.” Joor is trots op het Single Use Recycle System en gaat ervan uit dat dit ook op andere festivals en evenementen ingezet kan worden. “Dit jaar staat in het teken van de opstart en het is de bedoeling dat S.U.R.S. daarna ook gebruikt wordt op evenementen waar YOUR Productions niet de horecaproducent is. Graag zelfs!”

Heineken en Coca-Cola

Your Productions werkt nauw samen met CocaCola en Heineken. Twee bedrijven die een duidelijke visie hebben als het gaat om duurzaamheid en plastic.

“Wij hebben de ambitie om in Nederland over tien jaar volledig circulair te zijn met alle verpakkingen en promotiematerialen”, aldus Marleen Knip, projectlead Duurzame Plastic Cups Heineken Nederland. “Daar vallen bekers van plastic natuurlijk ook onder. De circulaire keten van plastic bekers kunnen we niet sluiten zonder hulp van partners. Daarom werken we straks samen bij een aantal events van ID&T en bij Formule 1 met Your Productions en onze logistieke partner Sligro. Eerstgenoemde ontwikkelde het Single Use Recycle System, waarmee plastic bekers gescheiden ingezameld kunnen worden. Centraal hierin staat de zogeheten rPET beker. In plaats van bedrukking wordt op deze rPET bekers ons logo middels een reliëf aangebracht. Dit zorgt ervoor dat we van beker tot beker kunnen recyclen. Gebruik van een statiegeldsysteem op het evenement is hierbij cruciaal, om te zorgen dat deze bekers na gebruik retour komen. Hierbij is de ambitie om tussen de 90 en 98 procent van het rPET plastic terug te krijgen naar de bar. Your Productions zorgt ervoor dat middels hun S.U.R.S.-systeem al het rPET plastic afval op het evenemententerrein gescheiden opgehaald wordt. Deze gescheiden afvalstroom is belangrijk want een ‘vervuilde’ stroom tast de kwaliteit van het ingezamelde plastic aan en maakt het daarmee onmogelijk te recyclen. Onze logistieke partner Sligro is de volgende schakel en haalt het afval vanaf het evenemententerrein op, waarna het rPET materiaal in een perscontainer komt en zijn weg naar het recyclebedrijf voor plastics weet te vinden. Ik hoop dat deze bijzondere samenwerking de industrie en de markt kan inspireren, zodat we samen nog verdere stappen kunnen zetten met circulaire bekersystemen op evenementen”

Carmen Helmink, marketingmanager horeca, venues en festivals Coca-Cola Europacific Partners: “In 2040 willen we een volledig klimaatneutraal bedrijf zijn. Wij zijn daarom al jaren intensief bezig met duurzaamheid en recycling, want verpakkingen hebben een belangrijk aandeel in CO2 impact. Plastic is voor ons een mooi en belangrijk product, maar wel in een circulair systeem waarbij de grondstof steeds opnieuw wordt gebruikt. Plastic flesjes zorgen ervoor dat we onze drankjes op meer plekken kunnen aanbieden, bijvoorbeeld op evenementen. En daar doen deze het goed. Een plastic flesje Coca-Cola is voor de meeste festivalbezoeker de absolute voorkeursverpakking. We willen 100% van onze verpakkingen terug zodat we daar weer nieuwe verpakkingen van kunnen maken. Al onze flesjes zijn namelijk van 100% gerecycled plastic en 100% recyclebaar. Zo’n fles heeft een 70% lagere CO2 impact dan een nieuwe fles. In het verleden hebben we meerdere pilotprojecten gedaan op het gebied van recycling om dit te realiseren, waaronder ook een aantal met Heineken en ID&T. Ik werk ook al bijna vier jaar met Huib samen op onder meer festivals. Dat is altijd heel goed bevallen. Met S.U.R.S. introduceert Your Productions een goedwerkend en efficiënt systeem. Het barpersoneel kan hiermee op een supersimpele manier verpakkingen scheiden zodat ze op de juiste manier gerecycled kunnen worden. Wij zijn er enthousiast over en gaan dit actief laten zien aan partijen met wie we in gesprek zijn over de recyclingstrategie. Ik hoop dat meer merken dit gaan gebruiken. Als dat gebeurt, is het voor iedere partij, inclusief de bezoeker, beter.”

Tags: No tags

Comments are closed.