Draww wil de wereld veroveren met technische tekeningen

Draww wil de wereld veroveren met technische tekeningen

Draww heeft een duidelijke missie: ideeën visualiseren met technische tekeningen. Gewapend met een wagonlading aan nationale en internationale ervaring en de technische kunde wil het de wereld veroveren. Een wereld die groter is dan de entertainmentindustrie.

DOOR: JEROEN VAN TRIERUM

Eind 2020 begonnen Tom van den Houdt en Eric Rodriguez met elkaar te praten over een nieuw bedrijf dat tekeningen voor events innovatiever, sneller en beter kon maken. Beide mannen bouwden een gedegen reputatie op bij respectievelijk Backbone International en Waller Design. Twee jaar later zette Draww zijn eerste stappen. In de basis valt het bedrijf onder de paraplu van Backbone, maar heeft het de volmacht om compleet onafhankelijk te werk te gaan. Van den Houdt: “Hierdoor kunnen we onze expertise veel breder inzetten dan enkel voor Backbone-klussen. We zijn al meer dan 12 jaar bezig met het maken van technische tekeningen voor klanten. In 2015 begonnen we ons te realiseren dat de ervaring en expertise die we hadden opgebouwd uniek was en dat dit makkelijk een eigen bedrijf zou kunnen worden. Je zag ook steeds vaker dat technische tekeningen gemaakt werden door freelancers. Dat brengt natuurlijk voor- en nadelen mee op het gebied van betrokkenheid, snelheid en prijs. Draww kan een goedwerkend alternatief aanbieden. Wij zien onszelf als partner van de klant en niet als leverancier. Hierdoor bieden we constant de helpende hand, denken actief mee en staan open voor alles. Eric en ik hebben van onze hobby en passie een business gemaakt.”

Wat Draww tekent, werkt in de echte wereld

De afgelopen jaren werkte het duo met merken als Sensation, Mysteryland, Defqon.1, De Streamers, 538 Koningsdag en de UEFA, maar ook op kleinere schaal met onder meer de Amsterdamse Westergasfabriek. Rodriguez: “Wat wij hier doen, durf ik uniek te noemen. Dankzij de jarenlange ervaring met productie en het technisch tekenen die Tom en ik hebben opgedaan, kun je ervanuit gaan dat alles wat hier getekend wordt, ook in de echte wereld werkt. Er zijn momenteel 15 tekenaars verdeeld over Europa, de Verenigde Staten en Azië, die nauw met elkaar samenwerken. Klanten kunnen dus op ieder moment van de dag bij ons terecht voor kwalitatieve, realistische tekeningen met snelle levering.”

‘Wij zien onszelf als partner van de klant en niet als leverancier’

Wat Draww doet

Draww vertaalt iedere vorm van creatieve schetsen naar technische uitgewerkte tekeningen. Deze tekeningen zijn nodig om offertes uit te vragen bij leveranciers, planningen te maken en vergunningen aan te vragen. Draww kan deze technische tekeningen vervolgens ook vertalen naar render (zoals de foto links) zodat het plan gepresenteerd kan worden aan bijvoorbeeld de opdrachtgever van de klant.

Doeltreffend

Van den Houdt noemt de werkwijze van Draww transparant en doeltreffend. “Klanten kunnen met een concept of een creatieve schets bij ons aankloppen en dan gaan wij het gesprek aan om erachter te komen wat de wensen zijn. Met al die informatie wordt een technische tekening gemaakt. Een tekening die, zoals Eric het al zegt, ook daadwerkelijk in het echt te bouwen is. Klanten kunnen de technische tekeningen niet enkel gebruiken als blauwdruk voor een event, ook inzetten bij bijvoorbeeld gemeentes om een vergunning te krijgen of om een plan extra kracht bij te zetten voor de investeerder.”

Ambities

Zoals het hoort bij een nieuwe speler zijn de ambities van Draww erg hoog. Ambities die verder gaan dan de markt waar ze nu vooral actief in zijn, de live entertainmentindustrie. Rodriguez: “Onze uiteindelijke ambitie is om een bekende speler te worden in binnen en buiten de entertainmentbranche. We zijn trots op het feit dat we technische tekeningen maken voor ruimtes waar duizenden mensen kunnen genieten van een event. De manier waarop wij dit doen en die wereld begrijpen, kan ook toegepast worden op bijvoorbeeld architectuur. Natuurlijk kan Draww een festival ontwerpen of een vloerplan voor een concert. De volgende stap is echter het ontwerpen van een venue waar het concert of festival daadwerkelijk plaatsvindt. We hebben de knowhow en ervaring en weten daardoor hoe dit eruit zou moeten zien. Onze mensen houden rekening met logistiek, beleving en veiligheid.” Van den Houdt: “In Nederland werken we al voor verschillende opdrachtgevers buiten de branche. Daar zijn ze blij met onze veelzijdigheid en mogelijkheid om snel te kunnen schakelen.”

‘Klanten kunnen dus op ieder moment van de dag bij ons terecht voor kwalitatieve, realistische tekeningen met snelle levering’

Innoveren en ondersteunen

er iets snel moet gebeuren of in een paar maanden als er bijvoorbeeld een compleet ontwerp gemaakt moet worden. Geen idee is ons te gek en we hebben de mensen, de mogelijkheden en ervaring om zo goed als alles voor elkaar te krijgen. Waar ter wereld de klant ook woont.” Van den Houdt onderstreept het veelzijdige aspect van Draww. “Ik zie een hoop bedrijven waar onze diensten perfect bij zouden aansluiten. Tekenwerk is vaak een ondergeschoven kindje en moet op korte termijn gebeuren. Dit resulteert er soms in dat technisch tekenwerk een nevenactiviteit is van iemand binnen het bedrijf. Het kan goed zijn dat die mensen dat heel aardig kunnen, maar omdat ze ook met andere dingen bezig zijn missen ze vaak de snelheid, maar ook de aandacht voor kleine details. Door ons in te huren krijgen die bedrijven niet alleen betere technische tekeningen, maar worden ze veelzijdiger en krijgen ze ook meer tijd.”

White label

Binnen het aanbod van Draww is ook de mogelijkheid om tekeningen op een white label-basis te laten maken. Draww functioneert dan als interne tekenkamer van het desbetreffende bedrijf. Tom van den Houdt: “Mijn uiteindelijke doel is dat ook al staat onze naam er niet bij, mensen uit de industrie technische tekeningen gaan herkennen als gemaakt door Draww.”

Tags: No tags

Comments are closed.